2023 november 14 19.30-21.00 uur
Firda in Drachten

Tegenlicht meet-up: De Prijs van AI

Hoe begeleiden we AI het onderwijs in?

Wat voor invloed heeft Artificial Intelligence op de samenleving? Innovaties gaan sneller dan de tijd die we hebben om het te adapteren. Tegelijkertijd glijdt de ene na de andere nieuwe AI toepassing de samenleving in. Generative AI is het nieuwste buzzword en steeds meer kun je laten maken door een AI toepassing. De Big Techgiganten buitelen over elkaar heen om chatbots te lanceren en om AI-assistenten, gebaseerd op grootschalige taalmodellen, in hun producten te verwerken. Ook kun je steeds meer niet tekst-gegenereerde content laten maken door AI.

Jongeren testen er volop mee en het onderwijs heeft er dus mee te maken. Hoe moet je daarmee omgaan? Onderwijs bereid je voor op de maatschappij, dus moet je er mee leren omgaan. Of verstoort het alleen maar het proces van onderwijs en moet je het dus verbannen. En hoe doe je dat?

In samenwerking met DiBu Fryslân, organiseert De Uitkijkers op dinsdag 14 november deze VPRO Tegenlicht meet-up over AI in het Onderwijs. We gaan aan de hand van Begeleidingsethiek met elkaar in dialoog over hoe we AI op juist wijze het onderwijs in begeleiden. Met de Fryske doeners en denkers. En met jou! Wees welkom, praat mee en kom met oplossingen.

  • Datum: 14 november 2023
  • Tijd: 19.30 – 21.00 uur
  • Locatie: Firda in Drachten, locatie Splitting

Lector Computer Vision & Data Science Klaas Dijkstra te gast

Klaas Dijkstra is lector aan het lectoraat Computer Vision & Data Science. Hij streeft ernaar computers te laten leren van visuele gegevens. Zijn focus ligt op het gebruik van kunstmatige intelligentie en hyperspectrale beelden om civiele drones slimmer en nauwkeuriger te maken. Dit onderzoek opent deuren voor praktische toepassingen, zij het met strikte drone-regelgeving.

Lees hier het artikel ‘zeven vragen aan Klaas over AI’


Voorafgaand aan de Tegenlicht Meet-up is er een PIT-middag, vanaf 15.30 uur. Er zijn afgelopen jaar drie PIT’s (Plaatselijke Informatie Toetsing) gestart. De deelnemers van deze drie lokale onderzoeksplatforms werden nieuwsgierig gemaakt om de feiten achter het nieuws te onderzoeken. Zij leerden informatie rond de eigen leefomgeving te duiden, kregen (OSINT) tools aangereikt om zelf te kunnen onderzoeken, actiever te participeren aan het maatschappelijk debat en zelf mede vorm te geven aan hun (lokale) informatieomgeving. Tijdens de PIT-middag zullen resultaten worden gepresenteerd, workshops worden gegeven en in de overgang naar de Tegenlicht Meet-up zal er diner zijn. Meer informatie en aanmelden via: https://www.dibufryslan.nl/agenda/14november


DiBu Fryslân is een samenwerkingsverband tussen onderwijs, overheid en maatschappij met als onderwerp Digitaal Burgerschap. Met onder andere mensen van NHL Stenden, Firda, Fers en diverse kleine ondernemers en organisaties komt het netwerk samen, initieert onderzoek en deelt kennis. Digitaal Burgerschap gaat over vaardigheden, weerbaarheid en deelnemen aan de digitale Mienskip.

Aanmelden

Naam(Vereist)
Deze bijeenkomst is onderdeel van:

Brede welvaart

De ontwikkeling van onze samenleving kunnen we niet alleen meer omschrijven in economische groei. Brede welvaart moeten we als perspectief een plek geven in ons doen, denken én laten.

Activiteiten