College fair fashion designer Amber Witte voor studenten

Samen met 15 studenten van de Fashion opleiding van het Friesland College en circa 15 leerlingen van het CSG Comenius Esdoorn Leeuwarden gaan we in de laatste week van november toewerken naar een modeshow met alleen maar eerlijke kleding.

Op 30 november krijgen de studenten een inspirerend college van Amber Witte van het zero-waste label ‘Free Prisoner’ waarna ze aan de slag gaan in het atelier van het Friesland College met hun eigen ontwerpen. 

Met haar zero-waste label, genaamd Free Prisoner, wil ze bereiken dat iedereen zich bewust wordt van de overproductie in de mode industrie en dat er beter met kostbare textiel omgegaan wordt.

‘Met mijn label streef ik naar een circulaire economie, denk hierbij aan kleding wat compostable is. Ik vind dat alle mode duurzaam moet zijn, daarom meld ik de excessen en verspilling van onze samenleving. Mijn standpunt is dat duurzame mode en mode geen verschillende entiteiten moeten zijn, maar dat alle mode even duurzaam moet zijn. Als ontwerpers brengen we nieuwe dingen in de wereld, en ik geloof dat we verantwoordelijk zijn voor de effecten die ze hebben op het milieu en de samenleving. Wat ik bijvoorbeeld doe met zero-waste design is dat ik aan het puzzelen ben met patronen en deze herontwerp zodat het kledingstuk op de volledige oppervlakte van de stof uitgeknipt kan worden en er op die manier dus geen kostbare textiel verspild wordt’ aldus Amber.

Amber Witte is een ‘oud’ student van de fashion opleiding aan het Friesland College. Volg Amber op instagram via @freeprisoner.zerowastefashion

Benieuwd naar de ontwerpen van de jongeren en het verhaal erachter? Kom dan 1 december naar de seizoensafsluiter van De Uitkijkers.
Gepubliceerd op: 03 november 2022