Springtij

Het zijn vreemde, onwerkelijke tijden. De Corona-crisis doet de wereld op haar grondvesten schudden. Hoe gaan we nu verder? Eén ding is zeker, het zal na de crisis een andere wereld zijn. Dit is de kans om een duurzaam systeem te kiezen.

Daarom is het maatschappelijk debat, zoals we dat op Springtij voeren juist nu belangrijk. We laten onze stem horen en zetten samen de toon voor een duurzaam Nederland. De Uitkijkers doen mee in twee inspirerende bijeenkomsten over brede welvaart.

Brede welvaart – van concept naar praktijk in de Blue Delta

Zaterdag 26 september 2020 om 11.15 uur Aanmelden is niet meer mogelijk.

Het BBP als centrale indicator van de maatschappij is ontoereikend. In Nederland hebben we Monitor Brede Welvaart die diverse economische, ecologische en sociaal-maatschappelijke indicatoren publiceert. De Sustainable Development Goals (SDGs) van de VN worden wereldwijd hiervoor gebruikt. De vraag is waarom leven deze initiatieven nog onvoldoende in het maatschappelijke en politieke debat? Hoe maken we het behapbaar en toepasbaar? In de Blue Delta, de Noordelijke regio, is de komende jaren Brede Welvaart een leidend thema op weg naar 2030 en met “De Uitkijkers” uit die regio proberen we hier betekenis aan te geven als een Ministerie van de Toekomst. In deze sessie gaan we kijken hoe je een ambitie van papier naar praktijk brengt en Brede Welvaart als fundament kan dienen voor beleid en verandering.

Inspirator(en)
Rutger Hoekstra (Metricsforthefuture), Ingrid van de Vegte (Fries Sociaal Planbureau), Coenraad Krijger (IUCN) Sander de Rouwe (Prov. Friesland)

Moderator(s)
Klaas Sietse Spoelstra ( De Uitkijkers)

Springtij 2020 op Terschelling

Democratie, dialoog en burgerberaad

Zaterdag 26 september om 14.15 uur Aanmelden is niet meer mogelijk.

Boze boeren; angstige burgers; maatschappelijke ongenoegen ; kloof tussen burgers en politiek; polarisatie en radicalisering; verruwing van het maatschappelijk debat; hardnekkige vraagstukken; politieke impasses. Redenen genoeg om ontevreden zijn over het democratisch stelsel en om te werken aan verbetering. Niet alleen omdat dat een goed functionerende democratie een belang op zich is, maar ook omdat duurzaamheidstransities om snelle besluitvorming én voldoende draagvlak vragen. In deze sessie verkennen we mogelijkheden, zoals een maatschappelijke dialoog, een burgerberaad (zie het Franse voorbeeld), een “ministerie van de toekomst” en de Transitiemotor.

Inspirator(en)
Eva Rovers (auteur), Klaas Sietse Spoelstra (programma “De Uitkijkers”), Peter Schmeitz (ministerie EZK)

Moderator(s)
Sofie van den Enk




Gepubliceerd op: 04 september 2020