Populaire zoektermen

Brede Welvaart Circulariteit Verbonden gemeenschappen Water

Tijd voor schoenenschaamte en garderobe-gêne? 

Gepubliceerd op:
Header afbeelding

Van fast fashion naar fair fashion, wat kan jij doen om het verschil te maken? Iedereen wil leuk voor de dag komen. Ondertussen dringt het besef door dat mode een van de meest vervuilende sectoren ter wereld is, sterker nog: De mode-industrie is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie ter wereld. Momenteel bestaat het merendeel van het mode-aanbod uit fast fashion-producten. Trends wisselen elkaar razendsnel af en om de zes weken hangt er een nieuwe (goedkope) collectie in de ‘grote’ ketens. Die industrie wakkert het verlangen aan om steeds ‘iets nieuws’ te dragen waardoor een kledingstuk gemiddeld slechts zeven keer wordt gedragen. Zo is onze kleding consumptie sinds het jaar 2000 meer dan verdubbeld. De hoge intensiteit van fast fashion zet de productiekosten onder druk en maakt de industrie nog meer vervuilend. En wat het nog erger maakt: De kleding die we niet meer dragen wordt door de lage kwaliteit weggegooid en verbrandt. 

Tijd voor schoenenschaamte en garderobe-gêne? Of bestaan er mogelijkheden hip en stijlvol te kiezen, zonder de desastreuze gevolgen voor milieu en klimaat? Tijd om onze eigen kledingkeuzes onder te loep te nemen. Van fast fashion naar fair fashion. Hoe beginnen we?

Samen met 15 studenten van de Fashion opleiding van het Friesland College en circa 15 leerlingen van het CSG Comenius Esdoorn Leeuwarden gaan we in de laatste week van november toewerken naar een modeshow met alleen maar eerlijke kleding. We starten met een interactief college voor de gehele groep. Het college wordt verzorgt door Monique Drent van The Swap Shop. De slogan van de keten zegt al genoeg ‘The feel good way of shopping’. ‘We wilden iets doen aan de overconsumptie een grote verspilling in de kledingindustrie. Kleding swappen (ruilen) zagen wij als een simpele en vooral hele leuke oplossing. We beleefden veel plezier aan de evenementen die we organiseerden maar we wilden meer. Een echte systeemverandering teweeg brengen laten zien hoe het ook kan. Dat doen we met ‘The Swap Shop’. Monique neemt ons tijdens het college mee in het ontstaan van de ‘The Swap Shop’, we gaan in gesprek en ontdekken wat we zelf kunnen doen op het gebied van Fashion. 

Vervolgens gaan de jongeren aan de slag in het atelier van het Friesland College om samen nieuwe kledingstukken te maken. Op de derde dag worden deze gepresenteerd tijdens de ‘Fair Fashion Modeshow’. Meer informatie volgt, ook over toegang tot de modeshow!

Door: De Uitkijkers i.s.m. Friesland College Fashion opleiding

Gepubliceerd op: 04 oktober 2022

Terug naar al het nieuws

© De Uitkijkers | Alle rechten gereserveerd