Dinsdag 7 maart 2023 19.30 tot 21.00 uur
De Kanselarij Leeuwarden

Tegenlicht meet-up Kloofdichters

Hoe dichten we de kloof tussen de “hooplozen” en de
“hoopvollen”?

Er loopt een kloof door Nederland tussen rijk en arm. Jarenlange liberalisering en inefficiënte bureaucratie hebben ertoe geleid dat grote groepen burgers buiten de boot vallen. En dat vraagt om een systeemverandering en een nieuwe kijk op oplossingen voor de ongelijkheid. In Friesland staan we bekend om onze Mienskip, maar ook hier wordt het gat tussen de ‘hooplozen’ en de ‘hoopvollen’ steeds groter. Hoe kunnen we daar verandering in brengen? Praat mee!

In samenwerking met Collectief Kapitaal, organiseert De Uitkijkers op dinsdag 7 maart deze VPRO Tegenlicht meet-up over Kloofdichters. Met de Fryske doeners en denkers. En met jou! Wees welkom, praat mee en kom met oplossingen. Inloop vanaf 19.00 uur en na afloop de mogelijkheid om na te praten bij de bar.

Met onder andere te gast:

Denise Harleman is de oprichter van Collectief Kapitaal, een organisatie die zich inzet voor bestaanszekerheid voor iedereen. Dit willen zij bereiken met solidariteit: door hun gezamenlijke vermogen te delen. Met honderd deelnemers voeren ze een sociaal experiment uit: geld doneren om vijf Amsterdammers acht maanden lang van duizend euro per maand te voorzien. Ook in Friesland willen ze dit experiment een vervolg geven.

Ook praten we met Marloes Schreur. Zij is manager op het programma Leeuwarden Oost en zet zich, samen met ruim 50 partners, in om het leven voor de bewoners in Leeuwarden Oost te verbeteren. De ambitie is dat iedereen er fijn moet kunnen wonen, met een goede opleiding en inkomen, en in een goede gezondheid.

Meet-up VPRO Tegenlicht

Naast deze sprekers laten we ons ook inspireren door de uitzending VPRO Tegenlicht over ‘Kloofdichters’. Deze uitzending is op 26 januari uitgezonden op NPO 2 en hier terug te kijken. In deze uitzending laat Tegenlicht de kloven zien die dwars door Nederland lopen, maar vooral de mensen die die kloven proberen te dichten.  

Zeker nu zich crisis op crisis stapelt en ook de middenklasse meer geconfronteerd wordt met armoede, lijkt het besef door te dringen: het moet radicaal anders. Maar hoe dan? 

Hoe kunnen we onze mienskip inzetten om samen de bestaanszekerheid in Friesland te vergroten en de kansenongelijkheid te verkleinen? 

Ben je erbij op dinsdag 7 maart?

Iedereen met ideeën en een open en nieuwsgierige blik is van harte welkom. Of je nu inwoner bent van een dorp of een stad. Of je nu werkzaam bent in de bouw, het onderwijs, het bedrijfsleven, de overheid of ergens anders. Of je nu studeert of vrijwilligerswerk doet. Iedereen is welkom!

Aanmelden

Naam(Vereist)
Toestemming
Deze bijeenkomst is onderdeel van:

Brede welvaart

De ontwikkeling van onze samenleving kunnen we niet alleen meer omschrijven in economische groei. Brede welvaart moeten we als perspectief een plek geven in ons doen, denken én laten.

Activiteiten