2024 maart 05
Leeuwarden

Welkom in de wegwerpmaatschappij

Hoe kunnen we transformeren van een consumptiemaatschappij naar een duurzame maatschappij? Is repareren of recyclen de oplossing? Repareren is één van de oplossingen. Maar je kan ook denken aan het voorbeeld van duurzame koffiecups. De grote vraag is alleen: wil de consument hier moeite voor doen? Wat vind jij hiervan?

Tegenlicht Meet Up

Dit is een speciale Tegenlicht Meet Up over de wegwerpmaatschappij waarin we samen met jou gaan kijken naar verschillende perspectieven. VPRO Tegenlicht maakte eerder een speciale aflevering over dit onderwerp. Kijk hier de Tegenlicht aflevering terug waarin verhalen worden verteld van ontwerpers die producten voor het leven maken, winkels die repareren in plaats van verkopen en consumenten die hun spullen onvoorwaardelijk koesteren.

Recyclen

Bij de Meet Up in Leeuwarden nemen we de duurzame koffiecups als voorbeeld. Afvalverwerker Omrin is een samenwerking aangegaan met de vereniging Koffiecapsule Recycling Nederland (KCR-NL) om koffiecups te recyclen. Nespresso, DE, Ahold en andere grote koffiecupleveranciers zijn verenigd in KCR-NL. De samenwerking is op basis van nascheiding; de koffiecups kunnen in de normale grijze bak worden gegooid en Omrin filtert daar de cups uit, voor 75%. Voor circulariteit moet je naar 100% toe en het liefst biologisch afbreekbaar.

‘Nascheiding is aantoonbaar de meest consumentvriendelijke manier van recycling’ – is dit zo? Is de ‘meest consumentvriendelijke manier’ van duurzaamheid nog wel duurzaam? Of is de consumentenfocus een kenmerk van de consumptiemaatschappij en moeten we daar vanaf als we naar een duurzame, of zelfs circulaire, maatschappij gaan?

Verschillende perspectieven

Hierover gaan we in gesprek met lector Bianca Harms van NHL Stenden, met Gerard Dou van Repair Café Leeuwarden en studenten.

Bianca Harms is lector Transformational Media bij NHL Stenden University of Applied Sciences. Zij wil met haar onderzoek inzicht creëren in de rol die content en media kan spelen in de transitie naar een meer duurzame samenleving. Met haar ervaring als marketingmanager en consultant in de entertainmentsector, brengt ze ook praktische expertise.

Wil je ook mee praten? Kom langs bij deze speciale Tegenlicht Meet Up en kijk samen met ons naar de verschillende invalshoeken en perspectieven.

  • Dinsdag 5 maart 2024
  • Van 19.30-21.00 uur
  • In de Kanselarij in Leeuwarden
  • Aanmelden kan hieronder

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met de Friese Milieu Federatie en Studium Generale Leeuwarden.

Week van de Circulaire Economie

#watdoejij in de Week van de Circulaire Economie? Kom langs bij deze bijeenkomst en denk en praat mee over de kansen om van een wergwerpmaatschappij naar een circulaire maatschappij te gaan. Is een wereld zonder afval mogelijk?

In de tweede week van maart is door heel Nederland aandacht voor de Week van de Circulaire Economie. Goede voorbeelden krijgen een podium, voorlopers ontmoeten elkaar en er worden handvaten aangeboden om aan de slag te gaan met de circulaire economie. Lees hier meer over de initiatieven in Fryslân.

Aanmelden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Deze bijeenkomst is onderdeel van:

Circulair

Voor Noord Nederland is het worden van een circulaire regio een van de belangrijkste opgaves voor de komende jaren. Circulaire ambities rond energie en agro-food zijn daarin ankerpunten.

Activiteiten