Als er geen zorg voorhanden is, dan doen we het toch zelf?

Laat je inspireren tijdens deze tweede inspiratiebijeenkomst in samenwerking met VPRO Tegenlicht meet-up over ‘samen grijs worden‘.

Hoe kunnen we in deze tijd van individualisering meer voor elkáár zorgen? De Friese mienskip is namelijk geen holle frase. En zorg hoeft niet perse door professionals te worden gegeven. Dat waren visies uit de verkenning tijdens de eerste inspiratiesessie eerder dit jaar.

Wat zijn alternatieven voor de ‘georganiseerde’ zorg? Hoe pakken we dat zelf als gemeenschap op?   

Programma

Op donderdag 3 november 2022 trappen we met deze vragen de tweede inspiratiesessie af van het thema ‘Als er geen zorg voor handen is’. De eerste bijeenkomst eerder dit jaar was een verkenning naar manieren om de samenleving te versterken en minder afhankelijk te zijn van ‘georganiseerde zorg’.

In deze tweede verdiepende sessie laten we sprekers aan het woord die ervaring hebben met burgerinitiatieven en met het betrekken van de zorg in bouwprojecten. Lees hier het volledig programma.

VPRO Tegenlicht

Naast deze sprekers laten we ons ook inspireren door de uitzending VPRO TEGENLICHT over ‘Samen grijs worden’. Deze uitzending is op maandag 10 oktober 2022 om 22.15 uur op NPO 2 en gaat over het toenemende aantal ouderen die zich niet laat wegstoppen in de grote centra aan de rand van de stad. Overal in het land worden kant en klare mantelzorgwoningen in tuinen getakeld als alternatief voor het oude bejaardenhuis en ontstaan alternatieven hoe we beter en langer thuis kunnen wonen.

In Friesland is de vergrijzing zelfs hoger dan gemiddeld in Nederland. In de afgelopen tien jaar is het aandeel 65-plussers toegenomen van 16 procent van de bevolking in 2010 tot 22 procent in 2020.

Als we de zorg ‘zelf willen doen’ hoe zien de toekomstige woonvormen er dan uit en hoe kan technologie er in onze mienskip voor zorgen dat mensen zelfstandig kunnen blijven wonen?

Meedenken of meedoen?
𝗪𝗲 𝘇𝗶𝗷𝗻 𝗼𝗽 𝘇𝗼𝗲𝗸 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗱𝗲𝗻𝗸𝗲𝗿𝘀 𝗲𝗻 𝗱𝗼𝗲𝗻𝗲𝗿𝘀 die niet wegduiken voor de grijze golf van morgen, die alternatieve woonvormen bedenken en onderzoeken hoe technologie mensen kan helpen om langer zelfstandig te wonen. Ben je betrokken bij de ontwikkeling van andere woonvormen, gemeenschappen of technologische ontwikkelingen? Of maak je er gebruik van? Stuur ons dan een mail (info@deuitkijkers.nl) en inspireer ons tijdens de volgende inspiratiesessie.

Alleen deelnemen kan uiteraard ook! Meld je dan hier aan! Graag tot ziens op 3 november!
Gepubliceerd op: 05 oktober 2022