Als er geen zorg voorhanden is…

De eerste bijeenkomst van het nieuwe thema Zorg en Samenleving trapten we op 19 mei 2022 af met een inspiratiesessie met boeiende sprekers. De kernvraag van de avond was: Als er geen zorg voorhanden is…

“๐‘ฏ๐’†๐’• ๐’˜๐’‚๐’” ๐’†๐’†๐’ ๐’˜๐’‚๐’‚๐’“๐’…๐’†๐’—๐’๐’๐’๐’† ๐’†๐’ ๐’๐’†๐’†๐’“๐’›๐’‚๐’Ž๐’† ๐’ƒ๐’Š๐’‹๐’†๐’†๐’๐’Œ๐’๐’Ž๐’”๐’•! ๐‘ด๐’†๐’• ๐’‘๐’“๐’Š๐’Œ๐’Œ๐’†๐’๐’†๐’๐’…๐’† ๐’”๐’‘๐’“๐’†๐’Œ๐’†๐’“๐’” ๐’†๐’ ๐’†๐’†๐’ ๐’Ž๐’๐’๐’Š ๐’ˆ๐’†๐’”๐’‘๐’“๐’†๐’Œ ๐’Š๐’ ๐’…๐’† ๐’›๐’‚๐’‚๐’!”

Welke gevolgen hebben eenzaamheid, individualisering en de prestatiemaatschappij op de zorgbehoefte? Levert het rendementsdenken in publieke voorzieningen ons slaapdorpen en wantrouwen in de overheid op? 

De samenleving versterken

Deze vragen kwamen naar voren in de gesprekken tussen publiek en de sprekers. Lector Bert Wienen en onderzoeksjournalist Coen van de Ven gaven hun invalshoeken en visies op het thema. Ook gingen we met elkaar in gesprek. De eerste verkenning naar manieren om de samenleving te versterken en minder afhankelijk te zijn van โ€˜georganiseerde zorgโ€™ leverde ook visies op als deze:

  • Zorg hoeft niet perse door professionals worden gegeven.
  • De Friese mienskip is geen holle frase. 

Boeiende sprekers

Boeiende sprekers lector Bert Wienen en onderzoeksjournalist Coen van de Ven gaven hun invalshoeken en visies op het thema. Ook gingen we met elkaar in gesprek.

De eerste verkenning naar manieren om de samenleving te versterken en minder afhankelijk te zijn van ‘georganiseerde zorg’ leverde ook visies op als deze: ๐—ญ๐—ผ๐—ฟ๐—ด ๐—ต๐—ผ๐—ฒ๐—ณ๐˜ ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐˜ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ฒ ๐—ฑ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—ฝ๐—ฟ๐—ผ๐—ณ๐—ฒ๐˜€๐˜€๐—ถ๐—ผ๐—ป๐—ฎ๐—น๐˜€ ๐˜„๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—ด๐—ฒ๐—ด๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป. ๐—˜๐—ป: ๐——๐—ฒ ๐—™๐—ฟ๐—ถ๐—ฒ๐˜€๐—ฒ ๐—บ๐—ถ๐—ฒ๐—ป๐˜€๐—ธ๐—ถ๐—ฝ ๐—ถ๐˜€ ๐—ด๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ต๐—ผ๐—น๐—น๐—ฒ ๐—ณ๐—ฟ๐—ฎ๐˜€๐—ฒ.

Volgende bijeenkomst

Benieuwd naar deze sessie en de verhalen van de sprekers? Bekijk hieronder de video van de volledige inspiratiesessie. Het vervolg op deze sessie is op 3 november 2022. Dan gaan we in op de Friese mienskip en alternatieven voor de ‘georganiseerde zorg’, zoals communities. Lees meer over het programma in deย Agenda.
Gepubliceerd op: 22 mei 2022