Geluk in de buurt Leeuwarden

Geluk zit in allerlei dingen. Het zit soms misschien een beetje verscholen of je merkt het niet, maar toch zit het er.

Dus ook bij jou in de buurt! De komende weken zullen verschillende inspirerende gastsprekers hun verhaal delen over geluk in de wijken van Leeuwarden en Bolsward tijdens de ‘Geluk in de buurt-tour’. 

De Geluk in de buurt-tour is een initiatief van het Fries Sociaal Planbureau en wijzelf; de Uitkijkers, om tijdens deze avonden inzicht te geven over de brede welvaart in Friesland.

Deze tour wordt georganiseerd om kennis te maken met de brede welvaart op regionaal niveau. Lees verder voor meer informatie over de sprekers.

Sprekers

Jerrel Ramdat

058 Samen Sterk komt voort uit het harde werk van Jerrel Ramdat die in 2018 is gestart met meerdere beweeggroepen verspreid over de stad Leeuwarden. Het werk van Ramdat is zo waardevol dat hij met de hulp van de gemeente Leeuwarden een baan heeft verdiend bij 058 Samen Sterk.  

Ramdat is hiermee één van de sprekers van de Geluk in de buurt-tour in dbieb te Leeuwarden, waar hij vertelt over zijn inspirerende verhaal; 058 Samen Sterk.

Jerrel Ramdat

Stichting 058 Samen Sterk is in juni 2019 opgericht. Het doel van deze stichting is om het voor iedereen mogelijk te maken om samen te sporten en hierdoor sociale contacten te leggen. Met name voor mensen die geen aansluiting kunnen vinden binnen hun eigen sportschool of -vereniging. Deelnemers van deze stichting stellen nieuwe doelen voor zichzelf op, zoals het starten met een nieuwe opleiding en komen zo letterlijk én figuurlijk in beweging.

Eva van Netten

Eva van Netten realiseert projecten en programma’s met een queer en activistisch hart. Ze wil hiermee perspectieven verbreden, nieuwe kaders de norm maken en de wereld een stukje eerlijker maken. Eva programmeert, organiseert, coördineert en produceert voor onder andere: Explore the North, Explore productiehuis, Roze Zaterdag en Welcome to the Village.

Eva van Netten

Het is vooral het laatste waar we het met Eva over gaan hebben tijdens de Geluk in de buurt-tour. Eva vertelt namelijk over hoe ze bij Welcome to the Village voor verbinding tussen Leeuwarden en haar omgeving zorgen.

Bij het vierdaags festival in Leeuwarden, is iedereen gelijk en zo zorgen ze bij Welcome to the Village  voor verbinding door middel van het organiseren van sociale projecten in hun tijdelijke dorp.  

Met haar kennis en ervaringen aan het realiseren van sociale projecten en programma’s is Eva van Netten één van de sprekers tijdens de Geluk in de buurt-tour in Leeuwarden.

Margaretha Posthumus

In 2016 voegden zich tien kleine dorpen bij de gemeente Leeuwarden, met weerstand van de dorpen. Margaretha Posthumus, ambassadeur biodiversiteit in Friesland, wilde deze weerstand omzetten in iets positiefs en is begonnen met het zaaien van de bermen rondom Leeuwarden, om zo een symbolisch lint met Leeuwarden te maken. Dit heet het ‘Bijenflinterlint & EcologischBermbeheer’

Margaretha Posthumus

Sindsdien doen er tien dorpen met hun eigen vrijwilligers mee. Scholen in de buurt laten de kinderen hun eigen stukje lint zaaien en de boeren uit de omgeving maken hun eigen hofjes waar bijen en insecten kunnen rusten.

Ook maakt Margaretha deel uit van het provinciaalse insectennetwerk om ook zo de provincie en de gemeente in beweging te krijgen.

Tijdens de Geluk in de buurt-tour komt Margaretha met veel enthousiasme vertellen over haar werkzaamheden rondom de biodiversiteit.

Terug kijken

Sprekers: Marijn Molema, Margaretha Posthumus, Eva van Netten en Jerrel Ramdat
Gepubliceerd op: 10 maart 2021