Generatie Fryslân 2035

De eerste editie van Generatie Fryslân 2035 is een feit! Gistermiddag kwamen meer dan
100 young professionals – allemaal tussen de 20 en 35 jaar en werkzaam in het
bedrijfsleven, de overheid, het onderwijs en NGO’s – bijeen op de Kanselarij in
Leeuwarden. De gelijkenis tussen de young professionals is het snijvlak tussen klimaat en
leiderschap: hoe kunnen we als leiders van de toekomst onze organisaties of omgeving
meenemen in de transitie naar een meer toekomstbestendig Fryslân?


De middag werd afgetrapt met een lezing van Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid. Hij haalde eerst de urgentie van de klimaatproblemen aan. Want wat betekent dit voor de toekomst van de mens? Rapporten laten zien dat de natuur en de aarde zich kunnen aanpassen bij een aantal graden opwarming, maar geldt dit ook voor de mens? Vervolgens werden enkele problemen en oplossingen geschetst voor Friesland. Rotmans benadrukte dat een crisis of chaos niet per definitie slecht/negatief hoeft te zijn. Dit leidt er namelijk tot verandering.

Hij ziet crises dus als kansen voor veranderingen. Een voorbeeld hiervan is de corona-crisis, ee crisis die mensen over de hele wereld raakte. Echter liet deze crisis ook zien hoe de mens innovatief kan zijn, aangezien er allerlei alternatieven werden bedacht en ingezet om de samenleving toch enigszins draaiende te houden. Hetzelfde is mogelijk met de klimaatcrisis, zegt Rotmans. Als we onze normen en waarden, ons gedrag, structureel veranderen kunnen we met zijn allen toch voorkomen dat de aarde nog meer opwarmt.

Daarna zijn de young professionals uiteengegaan in twee groepen om in gesprek te gaan met creatief directeur LF2028 en Arcadia Sjoerd Bootsma, en mede grondlegger van Circl NL en werkzaam bij Over Morgen, Malu Hilverink.

Sjoerd Bootsma vertelde over het vervolg op Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018: Arcadia. 100 dagen lang staat Friesland in het teken van Arcadia rondom de vraag ‘In wat voor wereld wil jij wonen?’. Een belangrijk onderdeel van Arcadia is dat cultuur één van de middelen is om de verandering van gedrag in onze maatschappij in gang te zetten. Met Arcadia wordt iedere drie jaar voorstellingen, exposities en andere activiteiten georganiseerd om een antwoord te vinden op deze vraag. Sjoerd Bootsma: “Arcadi is een legacy vanuit 2018, de Culturele Hoofdstad. We geven de mensen in Friesland een reden om bij elkaar te komen en samen te werken aan creatief, gezond en duurzaam Fryslân.’’ Na de presentatie van Sjoerd zijn de young professionals in kleine groepjes uiteengegaan om het samen te hebben over het antwoord op de vraag: ‘’Welke concrete mogelijkheden en onderdelen moeten op het programma van Arcadia 2025 staan?’’

De young professionals gingen daarna in gesprek met Malu Hilverink over dromen en hoe je deze kunt bereiken. Malu vertelde over haar bijdrage aan Circl NL, een circulair platform op de Amsterdamse Zuidas waar de samenleving, business en finance samen in beweging komen voor een duurzame wereld. Het projectteam waar Malu deel van uit maakte tijdens de bouw van Circl NL streefde er samen naar om een zo circulair en duurzaam mogelijk gebouw te ontwerpen. Met doorzettingsvermogen en enthousiasme, is deze droom werkelijkheid geworden. De young professionals kregen daarna zelf de kans om het samen te hebben over hun dromen en hoe ze deze willen bereiken.

De middag werd afgesloten met een netwerkborrel in het café van de Kanselarij. De young professionals zijn ontzettend enthousiast dus op naar de tweede editie van Generatie Fryslân 2035!
Gepubliceerd op: 16 mei 2022