Zo’n zestig personen waren aanwezig bij de inspiratiesessie ‘Afval is een ontwerpfout’ van De Uitkijkers. Tijdens deze avond deelden diverse sprekers hun ervaring over hoe ze, elk op hun eigen wijze, de wereld een stukje mooier en beter proberen te maken.
De sus’tainable zussen Karina en Wieteke zijn in december gestart met het delen van hun ervaring op dit gebied via Instagram. ‘Ik wou vooral mijn angst omzetten in actie’ zo vertelt Karina zichtbaar geraakt door de beelden die ze in het journaal voorbij zag komen door de klimaatcrisis. ‘Niks doen is geen optie meer’ vult haar zus Wieteke aan. ‘We delen onze zoektocht hoe we duurzamer proberen te leven. Ik koop een heel jaar lang geen nieuwe kleren en niet essentiële dingen, dat maakt me ontzettend creatief’.
Maar liefst negen mensen uit het publiek hebben ook de behoefte om iets te delen door op de zeepkist te stappen. Hier komt voor het eerst het woord ‘afvalschaamte’ voorbij. Nick Boerema die ook op de zeepkist stapt deelt een prachtige quote van Typhoon ‘Wees moedig in je ongemak’ waarbij iedereen instemmend zucht.
Marije Boersma die op persoonlijke titel haar verhaal deelt en aangesloten is bij Zero Waste Nederland vraagt of iedereen even zijn of haar pinpas erbij wil pakken. ‘Dat is de hoeveelheid plastic die je als mens in een week binnenkrijgt’ een confronterend weetje. Marije koopt alleen groente en fruit dat past bij het seizoen, gebruikt geen plastic meer bij het boodschappen doen en heeft nog maar een klein laagje afval in haar grijze container, waarop ze John Vernooij van Omrin, die er ook is, gelijk maar vraagt of ze een kleinere container kan krijgen.
John Vernooij directeur van Omrin is dus ook van de partij, hoewel dat best gek lijkt nadat we vooral praten over dat afval een ontwerpfout is en we het liefst van het afval af willen maar zo geeft John aan dat ook Omrin het liefst van afval af wil. Daarnaast gelooft hij in een holistische benadering want je kunt nu eenmaal niet ‘alleen’ de wereld redden. Niet alles is alleen maar afval want soms is afval ook een grondstof voor nieuwe producten. Omrin werkt hiervoor veelal in ketens, zo zorgen ze ervoor dat van het plastic dat ze uit het afval halen weer korrels worden gemaakt waar Ikea en Phillips bijvoorbeeld nieuwe producten van kunnen maken. Een ander bijzonder punt is het hergebruik van plastic verpakkingsmateriaal want als dit gerecycled wordt wordt dit grijs, dus als we alle producten in de schappen niet voorzien van kleurrijke verpakkingen maar van grijze zou er ook een hoop opgelost kunnen worden? Een goed gesprek met een aantal ontwerpers zou een mooi vervolg kunnen zijn.
Kortom een waardevolle eerste avond in het kader van ‘Afval is een ontwerpfout’. Er volgt nog een tentoonstelling van de afval architecten van de kinderen van de Burgerschool in Dokkum en ronde tafel gesprekken over circulair bouwen. Wordt vervolgd!
Gepubliceerd op: 02 maart 2022