Populaire zoektermen

Brede Welvaart Circulariteit Verbonden gemeenschappen Water

Jongeren overhandigen woonmanifest aan Friese wethouders

Gepubliceerd op:
Header afbeelding

Op donderdag 14 december 2023 lieten ruim vijftig mbo-studenten van Firda een krachtig geluid horen: ze overhandigden een manifest aan zes wethouders van Friese gemeenten om te laten zien dat het tijd is voor verandering. Tijd om te zorgen dat er voor deze belangrijke groep betaalbare en toegankelijke woningen beschikbaar zijn zodat ze in Friesland kunnen blijven wonen.

Wethouders Jelle Zoetendal van Heerenveen, Bert Koonstra van Noardeast-Fryslân, Hein de Haan van Leeuwarden, Sipke Hoekstra van Smallingerland, Erik de Groot van Harlingen en Roel de Jong van Vlieland namen het manifest in ontvangst tijdens de bijeenkomst Takomstmuzyk in Neushoorn in Leeuwarden. Wethouder Jelle Zoetendal over het manifest: ‘Dit is heel waardevol voor ons. Zoals vaak wordt gezegd, onze jeugd heeft de toekomst. Voor een welvarende en florerende gemeente zijn deze jongeren van groot belang. Ook voor Heerenveen. Dit manifest gaat ons helpen om hier aandacht aan te geven.’

In het manifest staat beschreven hoe de jongeren graag willen wonen. In de buurt van familie en vrienden, het hoeft niet altijd nieuwbouw te zijn maar wel met oog voor duurzaamheid en hergebruik van materialen, dat in een dorp voorzieningen gedeeld kunnen worden en dat er groen in de buurt is. Architect Arnold Homan was ook betrokken bij de totstandkoming van het manifest en juicht dit soort initiatieven toe: ‘Het is goed om de jongeren zelf het woord te geven. Als architect werk ik het graag samen mét toekomstige bewoners: ik ervaar dit als enorm waardevol bij het vormgeven van sociaal-duurzame leefomgevingen die optimaal aansluiten bij de wensen van doelgroepen.’

Dit manifest is ontstaan uit initiatief van provincie Fryslân in samenwerking met dialoogplatform De Uitkijkers en scholengemeenschap Firda.

Podcast met wethouder Hein de Haan en docent Mathijs de Jong

Mbo-jongeren zijn van levensbelang voor een vitaal en dynamisch Fryslân. Een betaalbare woning is echter voor een starter lastig te krijgen. Een grote groep mbo-studenten van Firda heeft de afgelopen maanden nagedacht over en geschreven aan een manifest over de woontoekomst van jongeren in Fryslân. Dit manifest is aangeboden aan meerdere Friese bestuurders.

Wat gaat dit manifest veranderen? Waar liggen de kansen en oplossingen? We gaan hierover in gesprek met docent Mathijs de Jong van Firda en wethouder Hein de Haan van de gemeente Leeuwarden. Luister hier de podcast.

Terug naar al het nieuws

© De Uitkijkers | Alle rechten gereserveerd