Populaire zoektermen

Brede Welvaart Circulariteit Verbonden gemeenschappen Water

Mentale gezondheid op het platteland

Gepubliceerd op:
Header afbeelding

Anne-Goaitske Breteler: ‘Op 29 november organiseerde ik als programmamaker van De Uitkijkers samen met het collectief Twirre een bijeenkomst in Theaterkerk Nes met als thema ‘Mentale gezondheid op het platteland’.

Het was een zeer bijzondere avond waarbij gesproken werd over mentale gezondheid in de agrarische sector. Op voorhand vond ik het best spannend, want dit taboe onderwerp is over het algemeen geen veelbesproken thema binnen de sector. Ik hoopte dat we een sfeer zouden creëeren die veilig genoeg was voor de aanwezigen om zelf ook hun perspectief op de zaak te delen. De avond oversteeg al mijn verwachtingen: er waren ontzettend veel boeren, boerinnen en een groot aantal deed openhartige verhalen waar nog lang over is nagepraat.

Een geweldige eerste stap in het bespreekbaar maken van een lastig onderwerp, voor het geven van woorden aan gevoel. Christel van Raaij gaf ons handvaten om het gesprek met elkaar aan te gaan, Joke Schregardus was een groot voorbeeld van de durf en moed die nodig is om te kunnen vertellen over de impact die mentale ongezondheid en zelfdoding heeft op het leven van nabestaanden. René Koster wist de meer dan zestig aanwezigen met zijn presentatie vaardigheden gemakkelijk de avond door te leiden.

Deze avond was een samenwerking tussen De Uitkijkers en Twirre en na alle belangstelling, zowel in de media als bij de aanwezigen, moge duidelijk zijn dat een vervolg zeer wenselijk is!’

Podcast met Christel en Anne-Goaitske

Heb je de bijeenkomst gemist of wil je meer weten over dit onderwerp? Luister dan naar de podcast met Anne-Goaitske en Christel die in gesprek gaan over de mentale gezondheid op het platteland. Klik hier voor de podcast.

Verschenen artikelen in de media:

* Artikel Omrop Fryslan – Veehouder Eabe Klaas Elzinga stapte uit het leven weduwe Joke roept boeren op om te praten
* Artikel RTV NOF: Over mentale gezondheid op het platteland – hoe help je iemand die in de put zit

Terug naar al het nieuws

© De Uitkijkers | Alle rechten gereserveerd