Circulair

Één van de belangrijkste opgaven voor Noord Nederland is om de komende jaren een circulaire regio te worden. Circulaire ambities rond energie en agro-food spelen daarin een grote factor. Het naseizoen staat in het teken van zowel  afval als bouw als belangrijkste pijlers. 

Afval

We gaan anders kijken naar afval want eigenlijk;  ‘Afval is een ontwerpfout’. Samen met jonge makers en designers ontwerpen we een wereld waarin geen afval is. Wat betekent dat voor de economie? En voor de bedrijven? Tijdens de publieksbijeenkomst inspireren we mensen om anders om te gaan met het kopen van spullen, afval scheiden en het maken van producten van afval.  Op het  gebied van educatie werken we van kennis, inspiratie naar uitvoer.

Dit doen we bijvoorbeeld door met jongeren van het voortgezet onderwijs in combinatie met studenten van de modeopleiding van het Friesland College aan de slag te gaan met kleding. We gaan in gesprek over de keuzes die ze daarin maken, fast-fashion komt aan bod en ze maken nieuwe producten van ‘afval’ textiel. De  colleges  voor de jongeren worden ook toegankelijk voor publiek. 

Biobased Bouwen

Het doel rondom  bouwen is om vraag, aanbod en borging letterlijk bij elkaar aan tafel te zetten om zo te  komen tot een nieuwe norm; biobased bouwen. Dat betekent dat boeren,  bouwers, woningcooperaties en overheden samen aan zet zijn om dit  te waarborgen.  Ook wordt er een  ontwerpvraag uitgezet voor jonge makers  voor  het herontwerpen van een bestaande wijk. 

Lees meer over het programma in de Agenda.

Bijlagen:

Nieuws over Circulair
Circulair

Tentoonstelling kinderen en studenten in Kanselarij

In juni was de expositie ‘Afval is een ontwerpfout’ van de Burgerschool in Dokkum te zien in de Kanselarij evenals de tentoonstelling van leerlingen van het Drachtster Lyceum die de 17 werelddoelen hebben verbeeld. Gemist? Fotograaf Lucas Kemper heeft een impressie gemaakt!

Lees verder
Circulair

Circulair bouwen wordt de norm

Op dinsdagmiddag 31 mei is de Biobased projectenkaart van Fryslân onthuld. Deze kaart bevat een greep uit de circulaire bouwprojecten in Fryslân én laat zien waar vezelhennep, lisdodde en vlas geteeld worden.  In maart van dit jaar ondertekenden diverse gemeenten, woningcorporaties en bedrijven uit de bouwsector het ‘Biobased Isolatiepact’ van Fryslân. Het doel? Samen met […]

Lees verder
Circulair

Generatie Fryslân 2035

De eerste editie van Generatie Fryslân 2035 is een feit! Gistermiddag kwamen meer dan 100 young professionals – allemaal tussen de 20 en 35 jaar en werkzaam in het bedrijfsleven, de overheid, het onderwijs en NGO’s - bijeen op de Kanselarij in Leeuwarden.

Lees verder
Circulair

Biobased: intentie wordt werkelijkheid

Op dinsdag 31 mei om 14:45 in dbieb in Leeuwarden organiseren we i.s.m. Circulair Friesland, Gemeente Leeuwarden en Freonen Fossyl Fryslân een inspirerende middag over circulair bouwen. Deze middag is interessant voor iedereen die wil weten hoe we in Friesland stevige stappen zetten naar circulair bouwen.

Lees verder
Circulair

Inspiratiesessie: Afval is een ontwerpfout

Zo’n zestig personen waren aanwezig bij de inspiratiesessie ‘Afval is een ontwerpfout’ van De Uitkijkers. Tijdens deze avond deelden diverse sprekers hun ervaring over hoe ze, elk op hun eigen wijze, de wereld een stukje mooier en beter proberen te maken. 

Lees verder
Circulair

Groenlunch

Webinar georganiseerd door de Friese Milieu Federatie en De Uitkijkers. Brengt het coronavirus een duurzame samenleving dichterbij? Medeorganisatoren van de Vonketon vertellen over de vernieuwende werkwijze van deze online brainstorm en de resultaten. Er zal nader ingegaan worden op een bijzondere concept: de Blue zone. Dit zijn gebieden in de wereld waar relatief veel mensen in […]

Lees verder
Op de agenda:

De week van textiel

28-11-2022

Textiel is één van de grootste problemen rondom afval. Afval is het onderwerp waar we het afgelopen seizoen mee zijn gestart onder het thema circulair waarbij we na de zomer focussen op kleding. Zeker jongeren zijn geïnteresseerd in kleding en dus interessant om mee in gesprek te gaan. Want enerzijds zijn ze zeer bewust en […]

Meer informatie